Günümüzde, hızla büyüyen alandır. Ayrıca istihdam fırsatları sunar. Özel güvenlik nasıl olunur? Belirli şartlar yerine getirilmeli ve gerekli belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Bu şartlar, kişinin güvenilirliği, fiziksel durumu ve eğitimi ile ilgilidir.

Özel Güvenlik Görevlisi Olma Şartları Nelerdir?

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Güvenlik görevlisi olmak isteyenler belirli yasal ve fiziksel şartları yerine getirmelidir. Türkiye’de bu meslek, 5188 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Bireylerin güvenliğini sağlamak ve yasalara uygun şekilde görev yapmak için bu şartlara uyulması zorunludur.

Silahlı güvenlik görevlisi olabilmek için adayların en az 21 yaşında olması gerekir. Silahsız güvenlik için ise 18 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. Yaş sınırı, bireyin görev sırasında karşılaşabileceği sorumluluklarla ilişkilidir.

En az ilköğretim mezunu olunmalıdır. Ancak bazı kurumlar, adaylardan lise veya daha üst düzeyde eğitim şartı talep edebilir. Eğitim seviyesi, avantaj sağlayabilir.

Hapis cezası almamış olmak şarttır. Ayrıca, adayların terör veya organize suçlarla ilgili herhangi bir bağlantısının bulunmaması gerekmektedir.

Adayların herhangi bir fiziksel ya da ruhsal sağlık problemi bulunmamalıdır. Bu durumu belgelemek için tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alınması gerekmektedir.

Adayların, eğitim programını başarıyla tamamlaması şarttır. Silahlı güvenlik görevlisi olmak isteyenler silah eğitimleri almalıdır.

Bu şartları yerine getiren adaylar güvenlik kimlik kartı alabilir. Kimlik kartını aldıktan sonra meslek hayatlarına başlayabilirler. Özel güvenlik görevlisi olmak için disiplinli olunmalıdır. Sorumluluk ve güvenilirlik de gerektirir.

Özel Güvenlik Sertifikası Kaç Günde Alınır?

Sertifika almak isteyenler sürecin tamamını bilmesi, planlama yapmalarına yardımcı olur. Bu süreç, eğitim programının tamamlanması, sınavların geçilmesi ve sertifika işlemlerinin sonuçlanması gibi aşamalardan oluşur. Sertifika alma süresi, Eğitim sürecinin uzunluğuna ve adayın sınavlardaki başarısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Eğitim programları, silahlı ve silahsıza ayrılır. Silahsız güvenlik eğitimleri genellikle 100 saatlik bir programı kapsar ve bu eğitim yaklaşık 2-3 hafta sürer.

Silahlı güvenlik eğitimleri ise 120 saatlik bir program içermektedir ve yaklaşık 3-4 hafta sürede tamamlanır. Eğitim kurumunun programına göre değişebilir.

Eğitimi tamamlayan adaylar, güvenlik sınavına katılır. Bu sınav, belirli tarihlerde yapılır. Sınav sonuçları çoğunlukla 15 günde açıklanır.

Sınavdan geçen adaylar, sertifikalarını alabilmek için eğitim aldıkları kuruma başvururlar. Sertifika hazırlanma süresi 4 haftaya kadar sürebilir. Bu süre, yerel resmi işlemlere göre değişir.

Tüm bu süreçler dikkate alındığında, sertifika almak genellikle 1,5 ila 2 ay arasında tamamlanır. Sertifikayı aldıktan sonra adaylar, kimlik kartı için başvuru yapabilir. Çalışmaya başlayabilirler.

Özel Güvenlik Nasıl Olunur? Sertifikası Nasıl Alınır?

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel güvenlik görevlisi olmak isteyenler belirli aşamalardan geçerek sertifika almalıdır. Olma süreci, 5188 sayılı Kanun’a uygun olarak düzenlenmiştir. Adaylar, bu mesleğe adım atmak için yasal ve eğitsel gereklilikleri yerine getirmelidir.

Görevlisi olmak için ilk adım, yasal şartları sağlamaktır. Silahlı görev için 21 yaşını doldurmuş olunmalıdır. Silahsız görev için 18 yaşın olunmalıdır.

Adayların, sabıka kaydı bulunmamalı ve sağlık durumları görevlerini yerine getirmeye uygun olmalıdır. Bu durumu belgelemek için tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alınmalıdır.

Adaylar, sertifika alabilmek için akredite eğitim kurumlarından eğitim almalıdır. Silahsız güvenlik eğitimi 100 saat sürer. Silahlı güvenlik eğitimi 120 saat sürer. Eğitimlerde teorik bilgilerle birlikte, uygulamalı dersler de verilmektedir.

Eğitim programını başarıyla tamamlayan adaylar, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen sınava katılır. Bu sınavda başarılı olan adaylar, eğitim aldıkları kurumdan sertifikalarını talep edebilir. Sertifika hazırlanması 2-4 hafta arasında sürer.

Sertifikasını alan adaylar, bağlı oldukları ildeki emniyet müdürlüğüne başvurarak güvenlik kimlik kartını çıkartabilir. Kimlik kartını aldıktan sonra adaylar, özel güvenlik nasıl olunur? sorusunun yanıtını tamamlamış olur. Çalışma hayatına başlayabilirler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *